WERKBESCHRIJVING DEMI

WERKBESCHRIJVING “DEMI”

Maat 34, 36, 38, 40 en 42

 

Wat heb je nodig?

  • 60 cm tricot
  • 10 cm boordstof rondgebreid breedte (enkel) ongeveer tussen de 60 en 75 cm. Gelijk aan de taillewijdte. Boordstof is zeer rekbaar!! Dus dat het boordstof in de breedte niet wijd genoeg is geeft niets. Het mag een paar centimeter minder zijn.
  • Pyama elastiek naar eigentaillewijdte min 2 centimeter.
  • Biaisband of roezelelastiek van 1 meter voor de kleinste maat tot 1,35 voor de grootste maat.

BEGINNEN

Voor het verwerken van tricotstoffen op de gewone naaimachine is een tweelingnaald erg handig. Je kan er heel mooi de randjes mee doorstikken zonder dat de stof de elasticiteit verliest. Voor de rekbaren delen gebruik je een overlocksteek op de naaimachine of een eenvoudig zigzagsteekje. Je kunt tricotstoffen natuurlijk ook heel mooi verwerken met een lockmachine.

Knip de juiste maat uit het patroonpapier.

Leg de stof dubbel aan beide zijden . Dus de stof openvouwe en beide uiteinden naar het midden leggen.

Speld het papier op de stof met de draadrichting gelijk aan de pijl op het patroon.

Knip de patroondelen uit de stof met een naadtoeslag van ongeveer 0,75 cm.

Gebruik je een lockmachine dan kun je een naadtoeslag van 0,50 houden.

Knip ook de coupenaden uit met een naadtoeslag.

Speld de coupenaden met de goede kant op elkaar en stik deze vast. Doe dit met alle coupenaden.

Leg nu het voorpand met de goede kant op de goede kant van het achterpant en zigzag of lock de zijnaden.

Meet de taillewijdte af en pas daarop de maat van het elastiek en het boordstof op aan.

Standaardmaten taillewijdte: 34: 60 cm, 36: 64 cm, 38: 68 cm, 40: 72 cm, 42: 76 cm. Voor een aangepaste taillewijdte kun je het beste je eigen taillewijdte opmeten en deze gebruiken. Houd er rekening mee dat je het elastiek altijd 2 a 3 centimeter korter doet anders zakt de rok af. Er moet altijd een beetje rek in het elastiek zitten.

Naai het elastiek met beide uiteinden aan elkaar door de uiteinden over elkaar heen te leggen zodat het elastiek een cirkel wordt. De uiteinden een paar keer heen en weer stikken op de naaimachine.

Naai het boordstof met de met de korte uiteinden op elkaar (goede kanten). Schuif de cirkel van elastiekover de cirkel van boordstof en vouw het boordstof dubbel zodat het elastiek in het boordstof zit.

 

Speld nu op minimaal 4 punten het boordstof met het elastiek erin op de goede kant van de stof van de rok. Dit gaat het beste door de rok binnestebuiten te draaien en de cirkel met boordstof en elastiek in de rok te leggen.  Het mooiste is als de naad van het boordstof middenachter zit. Stik het boordstof vast. Keer de rok naar de goede kant.

Naai het biaisband of het roezelelastiek  aan de onderzijde van de rok. Bij het biaisband komt de stof ertussen. Stik aan de bovenzijde het biaisband langs de rand samen met de stof door. Klik hier om naar de andere technieken te gaan.

Het roezelelastiek wordt op de goede kant van de stof genaaid. Vouw het kant naar beneden en stik de stof van de rok een halve centimeter boven het kant door.

De waardering van www.leuketricotstofjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 670 reviews.
× Helplijn!