WERKBESCHRIJVING BABYBROEKJE DENNIS

WERKBESCHRIJVING TRICOTROKJE “LINDA”

WAT HEB JE NODIG VOOR MEISJES?

Tricotstof, boordstof, leuke kantjes of bandjes en pyama elastiek.

Hieronder staat aangegeven wat je ongeveer nodig bent.

Voor de maten 68/74-92/98:

Tricotstof 30 cm, boordstof 15 cm, halve meter pyama-elastiek 2,5 cm breed,  kantje of bandje kleine meter. Met 0,25 cm verlengen voor gebruik randje zakje.

Voor de maten 104/110-140/146:

Tricotstof 40 cm, boordstof 15 cm minimaal 30 cm dubbel breed, 60 cm pyama-elastiek 3 cm breed, kantje of bandje 1,25. Met 0,50 cm verlengen voor gebruik randje zakje.

DAMESUITVOERING BINNENKORT LEVERBAAR IN DE MATEN 34 TOT EN MET 48

Wat heb je nodig voor de dames?

60 cm tricot voor de kleinste maat en 70 cm tricot voor de grootste maat

10 cm boordstof rondgebreid breedte (enkel) ongeveer tussen de 60 en 75 cm. Gelijk aan de taillewijdte. Boordstof is zeer rekbaar!! Dus dat het boordstof in de breedte niet wijd genoeg is geeft niets. Het mag een paar centimeter minder zijn.

Pyama elastiek naar eigentaillewijdte min 2 centimeter.

Biaisband of roezelelastiek van 1 meter voor de kleinste maat tot 1,35 voor de grootste maat.

Standaardmaten taillewijdte: 34: 60 cm, 36: 64 cm, 38: 68 cm, 40: 72 cm, 42: 76 cm. Voor een aangepaste taillewijdte kun je het beste je eigen taillewijdte opmeten en deze gebruiken. Houd er rekening mee dat je het elastiek altijd 2 a 3 centimeter korter doet anders zakt de rok af. Er moet altijd een beetje rek in het elastiek zitten.

Als je gebruik maakt van de naaimachine gebruik dan een strechsteek met een strechnaald om dit rokje te naaien. Voor het afwerken van het roezelrandje aan de onderzijde kun je gebruik maken van een tweelingnaald.

NB. In het  patroon is de zak in het voorpand verwerkt. Trek eerst de zak over op een los papier of patroonpapier. Knip daarna het voorpand uit langs de zakrand.

Knip de juiste maat uit het patroonpapier.

Leg de stof dubbel aan beide zijden .

Speld het papier op de stof met de draadrichting gelijk aan de pijl op het patroon.

Denk erom dat de afbeelding op de stof niet op de kop staat.

Knip de patroondelen uit de stof met een naadtoeslag van ongeveer 0,75 cm.

Gebruik je een lockmachine dan kun je een naadtoeslag van 0,50 houden.

Vouw de boordstofrandjes dubbel, de boordstofrandjes zijn 5 cm breed.  En een lengte die net iets langer is dan de zakrand. En speld deze iets gerekt op de goede kant van de rand van de zakken. En naai ze vast. Het is ook leuk een extra sierrandje langs de zak te maken (klik op deze woorden om naar deze techniek te gaan).

Vouw de de naad naar binnen en stik de naad door op de tricotstof. Werk de rechte hoeken van de zakken af met een locksteek op de naaimachine of op de lockmachine.

Leg de zakken met de goede kant op de achterzijde van het voorpand zodat de schuine zijde en de bovenzijde op elkaar aansluiten.

Speld zo beide zakken op de achterzijde van het voorpand vast. Stik vervolgens de zakken de zakken vanaf de achterzijde op het voorpand vast.

Speld de loszittende boordstofrandjes op de goede positie vast. Leg de goede kant van het voorpand op de goede kant van het achterpand en stik of lock de zijnaden. 

Maattabel elastiek en boordstof voor de taille (=taillewijdte):

maat 62 = 43 cm

maat 98 = 49 cm

maat 134 = 55 cm

maat 68 = 44 cm

maat 104 = 50 cm

maat 140 = 56 cm

maat 74 = 45 cm

maat 110 = 51 cm

maat 146 = 57 cm

maat 80 = 46 cm

maat 116 = 52 cm

 

maat 86 = 47 cm

maat 122 = 53 cm

 

maat 92 = 48 cm

maat 128 = 54 cm

 

Knip het elastiek op de juiste maat. Zie tabel.

Naai het elastiek met beide uiteinden aan elkaar door de uiteinden over elkaar heen te leggen zodat het elastiek een cirkel wordt. De uiteinden een paar keer heen en weer stikken op de naaimachine.

Knip het boordstof op de juiste maat. De hoogte is altijd plusminus 9 centimeter en voor de taille zie tabel.

Naai het boordstof met de met de korte uiteinden op elkaar (goede kanten). Schuif de cirkel van elastiekover de cirkel van boordstof en vouw het boordstof dubbel zodat het elastiek in het boordstof z

Speld nu op minimaal 4 punten het boordstof met het elastiek erin op de goede kant van de stof van het rokje. Dit gaat het beste door het rokje binnestebuiten te draaien en de cirkel met boordstof en elastiek in het rokje te leggen. Stik of lock het boordstof vast. Waarschijnlijk is het boordstof iets kleiner dan de stof dus je moet het boordstof en iets aantrekken.

Naai het biaisband of het roezelelastiek  aan de onderzijde van het rokje. Bij het biaisband komt de stof ertussen. Stik aan de bovenzijde het biaisband langs de rand samen met de stof door.

Het roezelelastiek wordt op de goede kant van de stof genaaid. Vouw het kant naar beneden en stik de stof van het rokje een halve centimeter boven het kant door.

 

De waardering van www.leuketricotstofjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 670 reviews.
× Helplijn!