WERKBESCHRIJVING ROK JULIA

WERKBESCHJRIJVING JULIA

WAT HEB JE NODIG?

3 of 4 verschillende kleuren stof die leuk met elkaar matchen, boordstof, pyama-elastiek, kantjes, bandjes of zigzagband.

Stof  2 x 25-35 cm, boord 10 cm, pyama-elastiek 3 cm breed 0,50-0,55 cm,  2 x kantje, bandje, biaisband of zigzagband 1-1,35 en twee of drie stroken andere stof voor de geschulpte rand van 6 cm breed.

Voor het knippen:

Dit rokje bestaat uit 4 dubbele delen stof. 2 dubbele aan de buitenzijde en 2 dubbele aan de binnenzijde.

Knip de juiste maat uit het patroonpapier en speld het patroondeel 2 x op de stof voor de binnenzijde (dubbele stof) en 1x op de ene stof voor de buitenzijde en 1x op de andere voor de buitenzijde(beide op dubbele stof).Uiteindelijk heb je 8 losse patroondelen dus 4 dubbele.

Knip de patroondelen uit met een naadtoeslag van 0,75 cm. Bij gebruik van een lockmachine kan dit een 0,50 cm zijn.

Naai van de voorzijde de 4 losse delen om en om aan elkaar. En sluit de rok door het eerste en laatse deel aan elkaar te naaien. Doe dit ook bij de 4 losse delen van de binnenzijde. Je hebt nu twee aparte rokjes.

Knip het boordstof op maat. Het boordstof is altijd 9 cm hoog en voor de taille zie tabel:

maat 62 = 43 cm

maat 98 = 49 cm

maat 134 = 55 cm

maat 68 = 44 cm

maat 104 = 50 cm

maat 140 = 56 cm

maat 74 = 45 cm

maat 110 = 51 cm

maat 146 = 57 cm

maat 80 = 46 cm

maat 116 = 52 cm

maat 86 = 47 cm

maat 122 = 53 cm

maat 92 = 48 cm

maat 128 = 54 cm

Leg de korte kanten van het boordstof met de goede kant op elkaar en naai deze.vast. Keer de buitenzijde van het rokje binnestebuiten en keer het boordstof met de goede kant naar buiten. Speld het boordstof nu in de buitenzijde van het rokje. Dus de goede kant van het rokje en het boordstof liggen op elkaar!

Begin bij de naad van het boordstof; leg deze precies het middenachter van het rokje. Speld de boordstof tenminste gelijk verdeeld op 4 punten vast. Het boordstof is iets kleiner dan de rok dus naai het boordstof op gerekte wijze vast. Bevestig op dezelfde wijze het boordstof aan de binnezijde van het rokje.

Leg de beide uiteinden van het elastiek over elkaar en stik deze vast door een paar keer heen en weer te stikken. Het elastiek vormt nu een cirkel.

Schuif het elastiek om het rokje heen en leg het ter hoogte van het boordstof. Breng de naad van het buitenste rokje naar de naad van het binneste rokje en speld deze helemaal rondom beide naden op elkaar vast. Het elastiek zit nu in het boordstof verborgen. Zorg dat het elastiek niet gedraaid zit. Schuif het binneste rokje nu in het buitenste rokje.

Naai nu de naden van het buitenste en binneste rokje op elkaar vast. Nu zit het elastiek helemaal ingesloten in het boord en is het rokje aan beide zijden keurig afgewerkt.

Knip nu de strook stof precies door de midden. en maak een geschulpte rand.

Naai de geschulpte rand op de goede kant van het binneste rokje. Laat het einde van de rand een beetje overlappen met het begin. Knip het teveel af en vouw een stukje naar binnen zodat de kniprand weggewerkt wordt. Werk de geschulpte rand mooi af.

Vouw de geschulpte rand naar beneden en stik de naad door op de stof van het rokje.

Nu moet de buitenste rok worden afgewerkt met een kantje of afwerken met een biaisbandje. 

Een kantje kan eventueel ook op de buitenste rok worden gelegd gelegd en vastgestikt.

De waardering van www.leuketricotstofjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 670 reviews.
× Helplijn!