WERKBESCHRIJVING JURK VERA

WERKBESCHRIJVING JURK “VERA” ENKELZIJDIG

WAT HEB JE NODIG?

Voor maat 68/74 stof (katoen of babyrib) 0,85 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,45

Voor maat 80/86 stof (katoen of babyrib) 1 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,60.

Voor maat 104/110 stof (katoen of babyrib) 1 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,60

Voor maat 128/134 stof (katoen of babyrib) 1,15 en een tegenstof voor de binnenzijde van het lijf en de banden 0,80.

Voor maat 140/146 stof (katoen of babyrib) 1,40 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,65

Knoopjes of Kamsnaps

Vlieseline, stukje voor langs de opening achter.

Eventueel biaisband 3,5 meter (als extra versiering, hoeft niet)

Eventueel organza lint

 EERST DIT DOORLEZEN!

De patronen hebben een draadrichting, zorg dat deze gelijk loopt met de draadrichting. Heb je te maken met babyrib dan heb je het over een vleug.  De vleug dient de goede richting op te lopen. Dit kun je testen door over de stof te strijken. Je hebt een stroeve kant en een gladde kant. Voor een mooie kleurweergave moet de stof stroef aanvoelen als je van boven naar beneden strijkt.

Verder zijn de patronen weergegeven zonder een naadtoeslag. Deze dient er zelf bij geknipt te worden. Maak je gebruik van een naaimachine dan is de naadtoeslag 0,75 cm voor een lockmachine is deze 0,5 cm.

Het lijfje van de jurk wordt volledig met de naaimachine gestikt, gebruik geen lockmachine! Dit om de naden open te kunnen strijken om een zo strak mogelijk resultaat te krijgen.

BEGINNEN

Knip de patroondelen uit het papier in de juiste maat. En leg deze op de juiste wijze op de stof.

Het voorpand dient aan de stofvouw gelegd te worden. Er blijft links onder genoeg stof over om het voorpand eruit te halen.

Voor gebruik van de drukknopen(Kam snaps) als sluiting is het handig om de sluitingranden op de achterpandjes te verstevigen met de vlieseline.

NAAIEN

Naai de schoudernaden van het voor en achterpand van de stof tegen elkaar en doe hetzelfde met de tegenstof van de binnenzijde. Strijk van beide setjes de schoudernaden open.

Leg de goede kanten van beide lijfjes, binnen en buitenzijde op elkaar en speld ze. Stik de beide lijfjes vanaf middenachter via de achtersluiting via de hals door naar de andere kant middenachter.

Maak kleine knipjes in de hoekjes en knip de bij de twee andere hoekjes een stukje af.

Strijk de naden open aan de binnenzijde. Dit geeft een strakke afwerking aan de buitenzijde. De strijkbout niet heter dan “katoen” zetten!

Gebruik een stompe punt om de hoekjes goed uit te drukken. Hier kun je bijvoorbeeld een potlood voor gebruiken. Pas op dat je niet door de stof heen drukt. Strijk ook de buitenkant mooi glad.

Keer het lijf weer binneste buiten.

Nu wordt het armsgatgedeelte op elkaar genaaid. De zijnaden nog niet stikken! Leg de goede kanten van de buitenzijde op de goede kant van de binnenzijde en stik de ronding van het armsgat.

Nu wordt het lijfje gekeerd. Dit gebeurd door 1 achterpanddeel door de schouderband naar het voorpand te trekken.

Een smal tangetje kan hier soms uitkomst bieden.

Doe dit vervolgens ook met het andere deel. En strijk de armsgaten mooi rond.

Nu moeten de zijnaden nog aan elkaar genaaid worden. Dit gaat als volgt: Leg van het binnenlijfje de zijnaad van het voorpand op de zijnaad van het achterpand, de zijnaad van de buitenzijde gaat hier meteen mee omdat deze al met het armsgat aan elkaar verbonden zijn.

Stik op deze manier de zijnaad van de buitenzijde en de binnenzijdein één keer aan elkaar vast. Doe hetzelfde met de andere kant.

Als je het mooi vindt kun je de naden doorstikken met een mooie kleur draad.

Het lijfje is nu klaar voor wat betreft het naaien.

Naai of lock de zijnaden van de rokdelen aan elkaar.

Voordat de rok aan het lijfje wordt genaaid moet eerst de sluiting over elkaar heen worden gelegd en vastgespeld. De overlap van de sluiting is ongeveer 2,5 tot 3 cm. 

Keer de rok naar de verkeerde kant. Het lijfje blijft aan de goede kant.Speld nu het lijfje in de rok. Zorg hierbij dat middenvoor en middenachter precies in het midden van de rok komt. De zijnaden van de rok moeten op de zijnaden van het lijf. Lock of naai het lijfje rondom vast aan de rok.

Maak een geschulpte rand. (klik op de onderstreepte worden om naar deze naaitechniek te gaan) van 3, 4 voor maat 140/146,  van de geknipte stroken en naai deze op de rok. Stik de band door op de rok.

Voor modellen met een geschulpte rand én biaisband; eerst het biaisband erop zetten en dan de geschulpte rand erachter naaien. Naai over precies over de stiknaad van het biaisband. 

De waardering van www.leuketricotstofjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 651 reviews.
× Helplijn!